Bencés apátság romjai VértesszentkeresztÖsszes műemlékünk

Bencés apátság romjai, Vértesszentkereszt

Mívesen faragott kövei igazi művészettörténeti csemegeként szolgálnak a román kor és a kora gótika építészeti emlékeit fürkészőknek. A Vértes erdőrengetegében vélhetően már a bencés szerzetesek megjelenése előtt korai templom állt, amely mellett csaknem kilencszáz évvel ezelőtt bencés kolostort és templomot építettek.

Tisztelt Látogatóink!

Értesítjük Önöket, hogy elindult a Forster Központ új hivatalos honlapja: www.forsterkozpont.hu – ahol ezentúl tájékozódhatnak minden, az intézménnyel, annak működésével kapcsolatos hírről, információról, beleértve helyszíneink megtekinthetőségének feltételeit, továbbá az aktuális rendezvényeket is. Ugyanakkor tájékoztatjuk Önöket, hogy ez a weboldal nem frissül, és hamarosan megszűnik.

Apátság a Vértesben

Vértesszentkereszt/Verteszent_nagytot_medium.jpgA monostor alapítási évszámát nem ismerjük, ám az ismert, hogy az épületekben 1146-ban már szerzetesek éltek. Az építkezéseket Vértesszentkereszten II. Ugrin püspök kezdte el a 12. század végén, és örököse, I. Miklós ispán fejezte be a 13. század első negyedében. Az építkezésen több műhely munkája tükröződik.

A 13. században a korai épületegyüttestől délre hatalmas méretű, gazdag szobrászati díszítésű háromhajós, keletelt, bazilikális elrendezésű román kori templom épült. Károly Róbert uralkodása idején a vidék királyi tulajdonba került, kedvelt vadászterületévé vált. Azokra az időkre tehető az apátság fénykora, amikor a kegyurai az uralkodók voltak.

Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök állásfoglalása a műemlékegyüttessel kapcsolatban

 

Vertesszentkereszt/vertesszentkereszt_puspoki_allasfoglalas.jpg

 

Látogatói kommentárok

Herczeg Mónika
2014 júl. 28 - 19:24

Szombaton látogattunk el a vértesszentkereszti apátság romjaihoz, ahol Henye Péter fantasztikus előadásából ismerhettük meg a romok történetét. Nemcsak a hely, de az előadó is örökre szóló élményt szerzett nekünk!
Gratulálunk a helyreállításhoz. Kár, hogy egy ekkora nemzeti kincs csak korlátozottan látogatható, és kevesek által ismert, mert méltán érdemelne nagyobb elismerést, ismertséget.
Herczeg Mónika
táj- és kertépítész


Beke Gyöngyi
2014 júl. 20 - 21:01

Néhány polgármester társammal voltunkVértesszentkereszten az apátságnál. Nagy élmény volt, egy igen eldugott helyen található a Vértesben. Az ott élő idegenvezető Henye Péter vezetett körbe bennünket.  Személyében egy igen nagy tárgyi tudással rendelkező embert ismertünk meg, aki készségesen, örömmel osztotta meg mindazt, amit tudni kell a helyről. Azóta párszor családdal,a plébánosunkkal voltunk látogatóban. Mindig rácsodálkozom a hely szépségére, s arra, hogy mennyire kihasználatlan. Kár érte!
Beke Gyöngyi


Ozvegy Gyorgyi
2011 dec. 19 - 16:08

Festői környezet, romantikus táj, és történelmünk egyik fontos emléke - érdemes egyszer arra kirándulni. A látogatónak különleges élményben lesz része!


Név:

Email:

URL:

Jegyezz meg!

Értesítsen, ha újabb kommentár érkezik!

Írja be az alábbi képen látható szöveget: