Füzérradvány, Károlyi-kastélyÖsszes műemlékünk

Károlyi-kastély, Füzérradvány

A füzérradványi erdők ölelte Károlyi-kastély kívülről ugyan a romantika, az eklektika hangulatát őrzi, ám pompás termeiben hamisítatlan itáliai reneszánsz és kora barokk belsőépítészeti részletek fogadják az érkezőket. Míves kőfaragványai, márványkandallói, ajtókeretei, domborművei a 16-17. századi firenzei mesterek munkái, amelyek hajdan itáliai reneszánsz palotákat díszítettek. A 19. század végén ugyanis a kastély ura, Károlyi László és hitvese úgy döntött, hogy eredeti reneszánsz világot varázsolnak otthonukba. Csaknem két évtizedig gyűjtötték a reneszánsz és kora barokk díszítő elemeket és berendezési tárgyakat.

Tisztelt Látogatóink!

Értesítjük Önöket, hogy elindult a Forster Központ új hivatalos honlapja: www.forsterkozpont.hu – ahol ezentúl tájékozódhatnak minden, az intézménnyel, annak működésével kapcsolatos hírről, információról, beleértve helyszíneink megtekinthetőségének feltételeit, továbbá az aktuális rendezvényeket is. Ugyanakkor tájékoztatjuk Önöket, hogy ez a weboldal nem frissül, és hamarosan megszűnik.

Kérjük, hogy az ezzel a műemléki helyszínnel kapcsolatos információkért szíveskedjenek továbbkattintani erre a hivatkozásra:

A füzérradványi Károlyi-kastély a Forster Központ új honlapján >>>

Részlet a Kossuth Rádió "A hely" című riportműsorából:

Füzérradvány szállások/Fradvány_főhomlokzat_5_medium.jpg

"Kastélytúránk utolsó állomása Füzérradvány, a Zempléni-hegység csücskében. A Károlyi-kastélyt Károlyi Ede építtette a 19. század második felében, Ybl Miklós tervei alapján. Az épület kívülről a romantika hangulatát árasztja, ám termeiben hamisítatlan itáliai reneszánsz fogadja az érkezőket. Míves kőfaragványai, márványkandallói, ajtókeretei, domborművei a 16-17. századi firenzei mesterek munkái, amelyek hajdan itáliai reneszánsz palotákat díszítettek.

Reneszánsz emlékek

Fradvany_epület/Fuzerr_b_3_medium.jpgLeggyakrabban Firenzében, a kor egyik leghíresebb műkereskedőjétől vásároltak, ám nemcsak a kastély falaiba beépített kőfaragványokat és kandallókat, hanem a berendezési és használati tárgyakat is, melyek szintén eredeti itáliai reneszánsz alkotások voltak. Ez utóbbiak közül ugyan számos darabnak nyoma veszett a II. világháborút követő években, azonban néhány tárgy mégis visszakerülhetett az 1990-es években ismét megnyílt kastélyba.

A mai kastély elődjét Réthey Péter építette a 16. század végén. Füzérradvány neve ekkor még Radvány volt. A kastélyt és a hozzá tartozó birtokot I. Lipót 1686-ban Károlyi Lászlónak adományozta. Ezt követően a Károlyi-család vadászkastélyaként, uradalmi gazdasági központjaként működött.

1843-ban Károlyi Ede (1821-1879) örökölte a radványi birtokot, aki nagyszabású átépítésbe kezdett, miután nőül vette gróf Korniss Klarisszát. A kastélyt romantikus stílusú reprezentatív épületté alakította át saját tervei alapján Ybl Miklós 1860 és 1870 között.

Kastélypark

Fradvany_epület/Füzérradvány_terasz_medium.jpgA füzérradványi kastélypark hazánk egyik legkülönlegesebb klímájú és hangulatú, hatalmas tájképi angolkertje, amelyben akár többórás sétára is indulhatunk anélkül, hogy egy útszakaszt kétszer is érintenénk. A ma kettéosztott park kastély körüli területét a 19. század közepén ültették. Ebből az időből való a patak partján álló két óriási platánfa is, amelyek az ország legnagyobb példányai közé tartoznak. A park külső, erdészeti kezelésben lévő részét a 19-20. század fordulóján ültették be változatos összetételű fenyőcsoportokkal. A kastély déli homlokzata előtt ekkor készült a teraszos franciakert, ahonnan csodálatos panoráma tárul a látogatók elé.

Megújuló történeti kertek; a nyertes KEOP pályázatokról szóló közleményünk:
Letöltés >>>

Radvány birtokosai

A település eredetileg Füzér várához tartozott, a falu neve akkor még a Radvány nevet viselte. Az Árpád kortól a 17. századig többször cserélt gazdát. 1270-1272-ben királyi birtok, majd 1280-ban IV. László király a Baksa nembéli Simon fiának, Tamásnak adta. 1321-ben visszakerült a királyhoz, majd 1389-ben Zsigmond király Perényi Miklós, János és Imre részére adományozta.
Látogatói kommentárok

András és Krisztina
2014 jún. 13 - 10:37

Nagyon szép a kastély és szuper a szállás! Bátran ajánljuk mindenkinek.
Zárás után is lehet még a csendes parkban sétálni. smile
Köszönjük a szíves vendéglátást, a maximális segítőkészséget!


Gábor Piroska/született-és 58/59-ben a gyerek s
2013 júl. 21 - 12:25

Remélem, Kastélyom, valóban megújulva vársz rám , ahol jó és félelmetes emlékeim is vannak !Az általános 2.osztályát kellett ott járnom. Keresni fogom a Bacsó családot is , remélem még ott élnek ! Emlékszem még Jolán nővérre a szigorú körmösöket osztogató felvigyázónkra , és Baják Piroskára , gondolom még fellelek minden emléket . Viszek fényképeket is . Ami bánt , hogy nem valami jó a közlekedés ma sem !
Kedden ott vagyok másodmagammal nosztalgiázni-23.-án !
üdvözlettel Piroska


Ricz Erzsébet
2013 feb. 16 - 15:38

Nekem is sikerült egy csodálatos napot eltöltenem itt a böszörményi veterán klub szervezésében.A klarinét hangverseny élményt jelentett számomra,mivel magam is tanultam hangszeren,azonban az élet valahogy messze sodor a hangszerektől.A park csodálatos,nyugalmat áraszt a mai rohanó világban.


Báder János
2013 jan. 08 - 17:24

1952.január 15.-én születtem ebben a gyönyörű katélyban. Felújítása óta sajnos nem jártam a kastélyba, de nyáron szeretnék “haza menni”, meglátogatni drága keresztanyámat is, és minden helyet bejárni, ami a gyerekkorhoz köt. Négy éves koromban költöztünk Abaújszántóra. Terveim között szerepel megszállni ott ahol elöszőr láttam meg a világot. Azt meséli drága édesanyánk nagy hanggal adtam értésére mindenkinek, hogy még jönn utánam a tesóm, aki csak Sátoraljaújhelyben volt hajlandó “kibújni”.
Mindig büszke leszek,hogy ilyen grófi kastélyban születtem, ahhoz méltón élek, segítek és szeretek embereket.

  Üdvözlettel: Báder János /Csisze/
/Füzérradvány-Abaújszántó- Miskolc-Budapest/


Almásiné Sándor Krisztina
2012 aug. 15 - 13:01

Az 1960-as években ,amikor még tüdőszanatórium volt a kastély,
itt dolgozott orvosként édesapám és édesanyám,mint ápolónő.
Sokat hallottam a kastélyról,de személyesen még nem láttam. Ezt pótolni fogom.


Obuv
2012 márc. 16 - 4:36

Ritkán írok megjegyzéseket, de igazán érdekes site , jó szerencsét!


Pavlánszky Csilla
2011 ápr. 10 - 22:16

sziasztok! És Üdvözlöm önöket!!
Nagyon jól estek a hozzászólások!
Köszönet érte! Sajnálatos módon már nem dolgozom a kastélyba.De remélem önök szívesen vissza térnek majd “hozzánk”!!! És jó szívvel térnek majd haza!!!
Üdvözlettel: Pavlánszky Csilla… Volt Fűzérradvány Károlyi kastély dolgozó!! (aki nagyon szeretett itt dolgozni)


Behofsits László
2010 okt. 10 - 20:52

Hatan voltunk, siettünk Sárospatakra. Csak “bekukkantottunk” mégis éreztem a hölgyek barátságosságát. Jövünk mi még ide.


K.István, és barátai
2010 szep. 18 - 21:31

A mai napunkat a Zemplénben töltöttük és bejártunk sok szép mindent, és így jutottunk el a Károlyi kastélyhoz. Kicsit szomorkás volt az idő, és mivel kicsit várnunk kellett a túra indulásáig, így beszélgettünk egy kicsit. Sok mindent megtudtunk a kedves pénztáros hölgytől (Judit),akitől minden kérdésünkre tartalmas választ kaptunk, és útba igazított minket, amit ezúttal is köszönünk!!! (tényleg finom volt az ebéd is!!)
Ahogyan olvastuk úgy is volt!!
A hely csodaszép, aki arra jár feltétlenül nézze meg!!
Remélem jövőre új részeket nézhetünk meg!!!


G.Kata
2010 júl. 26 - 10:15

Tovább szeretném erősíteni a korábbi bejegyzők tapasztalatait: nemcsak a helyreállított kastélyrész nagyszerű, de dicséret illeti az idegenvezetést is!
Bennünket Csilla kalauzolt végig a termeken, érezni lehetett, hogy a Károlyi család és a kastély múltja az ő számára nemcsak tárgyi tudás halmaza, hanem eleven valóság, élő kapcsolat, amelyet hitelesen és rendkívül élvezetesen közvetített számunkra. Köszönet érte!
Mindezen felül a kastélyt ölelő park önmagában is élmény.
Mindenkit csak bátorítani tudok a füzérradványi kirándulásra!


Pné A. Renáta
2010 jún. 23 - 11:43

2010. június első hetében jártunk ott. Éppen felhőszakadás volt, így sajnos a kertet nem tudtuk megnézni. Az épület csodaszép, csak hárman voltunk, de így is kaptunk tárlatvezetést. (nem is kellett várnunk!) Az idegenvezető hölgy hagyott időt nézelődni, így nem kellett végigrohanni a kastélyon. smile Mindenkinek ajánlom, aki arra jár! Vétek lenne kihagyni!


Ny Tibor
2010 máj. 26 - 16:42

Egy gyönyörű tavaszi napon jártunk a kastélynál, céges kirándulásunk alkalmából. Mindenkinek csak ajánlani tudom a hely varázsa lenyűgöző.
Külön kiemelném a tárlatvezetést,profizmusát a két csinos és jól felkészült hölgyet akik úgy vezettek minket végig, hogy a kastély történelme megelevenedett. MINDENKINEK CSAK AJÁNLANI TUDOM.


Nándori Richárd
2010 máj. 22 - 10:47

Nekem nagyon tetszett a KASTÉLY ,  mindennel meg voltam elégedve !!! GYÖNYÖRŰ volt a hely , a KASTÉLY maga !!!
Legközelebb is , HACSAK tehetjük . BIZTOS , hogy ismét el fogunk oda látogatni !!!
MINDENKINEK CSAK AJÁNLANI TUDOM , MERT a HELY , a LÁTVÁNY , a SZÉP TÁRLAT-VEZETŐ HÖLGYEK - MINDEZ MAGÁÉRT BESZÉL !!!


K.Kitti és Balázs
2010 ápr. 25 - 23:05

Gyönyörű nap volt ma a kirándulásunkra.A zempléni felfedező túránk alkalmával találtuk meg ezt a gyönyörű kastélyt, és páratlan parkját.
Aki erre jár annak egyszerűen tilos kihagynia! A csoportok indulására sem órákat, sem fix légyszámot nem kellet várni, mi például csak ketten voltunk, és teljes vezetést kaptunk. (hihetetlen hogy még van ilyen!)
Nagyon kedves vezetés mellett tekinthetünk bele a kastély múltjába, és nézhetjük meg a szebbnél szebb kő, és márvány faragványokat, bútorokat.
Mindenkinek csak ajánlani tudjuk!!!
Még egyszer: Köszönjük!


S. Mária és Családja
2010 ápr. 11 - 21:27

A kastély, és a park páratlanul csodálatos! A megtalálása kissé nehézkes, talán nem ártana kitáblázni, mivel szinte sehol sem találni útbaigazító, hirdető táblákat.(biztos sokan nem is tudják milyen értékek mellett mennek el!) A tárlatvezetés nagyon szakszerű és mindenre kiterjedő volt, nagyon kedvesek, és segítőkészek az itt dolgozók amit ezúttal is nagyon köszönünk!!  Ígéretünkhöz híven jövőre újra jövünk!!


L. Zsuzsanna
2010 márc. 16 - 13:22

A kastély egy gyönyörű műemléke az országnak. Csodálatos értékeket rejt az épület, és az angol park egyaránt. A tárlatvezetés kissé összefüggéstelenül, hiányosan, és gyorsan zajlott. Remélem ezt a hiányosságot pótolják a vezetők. Ajánlom aki erre jár látogassa meg ezt a csodát!


Árvay Mária
2009 szep. 20 - 21:28

Félig-meddig Füzérradványban nőttem fel, ezért a Kastély és parkja nekem többet jelent, mint puszta látnivaló. Kötődöm hozzá, fontos számomra, hogy jó sorsa legyen, szeressék, akik meglátogatják, körbejárják. Ezt megtéve sokaknak az a gondolata támad, milyen jó is lenne itt lakni, milyen nyugalmat áraszt, milyen varázs árad belőle. És ez tényleg így van! Aki teheti, ne szalassza el, hagyjon benne baráti gondolatokat.


Geri
2009 máj. 21 - 13:59

1996 körül jártam itt utoljára, akkor kezdődtek a felújítások. Idén viszont ismét megyünk, kíváncsi vagyok hogyan sikerültek a felújítási munkálatok. Az biztos, aki szereti a szép kastélyokat, annak a füzérradványit nem szabad kihagynia!


levike
2008 aug. 18 - 21:37

Pár évvel ezelőtt volt szerencsém meglátogatni a kastélyt és a hozzá tartozó parkot. Fantasztikus! Sok kastélyt láttam már de ez volt mind közül a legszebb (számomra). Maga a park is csodálatos, sok terebélyes és különleges fafajtával, jól gondozott növényekkel. Ha valaki arrafelé jár, kötelező megnéznie!


Petrik Zsuzsa
2008 aug. 17 - 21:21

Gyönyörű hely,  felejthetetlen élmény volt a mai kirándulásunk a kastélyban.Kitűnő tárlatvezetés mellett pillanthattunk bele a Károlyi-kastély egykori életébe.Mindenkinek ajánlom,aki egy kellemes emléket akar szerezni.


Név:

Email:

URL:

Jegyezz meg!

Értesítsen, ha újabb kommentár érkezik!

Írja be az alábbi képen látható szöveget: