Jakováli Haszan-dzsami, PécsÖsszes műemlékünk

Jakováli Haszan-dzsámi, Pécs

Egy csodás keleti utazás első lépéseit tehetik meg a látogatók a magyarországi török építészet egyik remekművében, a pécsi Jakováli Haszan-dzsámiban. Ez az egyetlen a magyarországi török hódoltság egykori területén álló dzsámik közül, amely kupolás terével és minaretjével együtt teljes épségben fennmaradt. A 17. században élt török tartományvezetőről elnevezett dzsámi négyzetes alaprajzú, kőből és téglából épített kupolával fedett. Jobb oldalán magasodik a karcsú minaret, amelynek erkélyéről naponta ötször hívta imára a muszlim hívőket a műezzin.

Tisztelt Látogatóink!

Értesítjük Önöket, hogy elindult a Forster Központ új hivatalos honlapja: www.forsterkozpont.hu – ahol ezentúl tájékozódhatnak minden, az intézménnyel, annak működésével kapcsolatos hírről, információról, beleértve helyszíneink megtekinthetőségének feltételeit, továbbá az aktuális rendezvényeket is. Ugyanakkor tájékoztatjuk Önöket, hogy ez a weboldal nem frissül, és hamarosan megszűnik.

Kérjük, hogy az ezzel a műemléki helyszínnel kapcsolatos információkért szíveskedjenek továbbkattintani erre a hivatkozásra:

A pécsi Jakováli Haszan-dzsámi a Forster Központ új honlapján >>>

A pécsi Idrisz baba-türbe a Forster Központ új honlapján >>>

Kincs, ami van - a dzsámiról

Az Echo Tv ismert sorozatának jelen epizódja bemutatja a pécsi Jakolváli Haszan pasa-dzsámit.

Történet

Pécs dzsámi/Pecs_dzsami_belsototal_medium.jpgHajdan, a török hódoltság alatt a törökül küllijének nevezett épületegyüttesben a dzsámihoz és a minarethez egy medresze (főiskola), egy dergáh (derviskolostor), és egy imáret (szegénykonyha) is tartozott, amelyeket szintén Jakovali Hasszan pasa alapított. A kolostort Mevleva követői, a mevlevi dervisek, vagy ahogyan a magyarok nevezték őket, a „keringő dervisek" használták.

A török hódoltság után a kolostor és az iskola elpusztult, a dzsámit kápolnává alakították. Ez utóbbiban a török építészeti elemeket az 1950-1960-as évekbeli restauráláskor állították helyre.

A dzsámi és a minaret 2007 óta áll intézményünk vagyonkezelésében, s kiállítással, múzeumi tárlatvezetésekkel várja a keleti kultúra iránt érdeklődőket. Napjainkban a Jakováli Haszan-dzsámi múzeum, és ugyanakkor működő muszlim imahely.

Múzeumi működési engedély

Látogatói kommentárok

PlornobColi
2012 dec. 20 - 17:39


Tarczi Alexandra
2010 júl. 15 - 12:23

Én az osztálykiránduláson voltam Pécsett. Nagyon sok látnivaló volt, amik persze 1-től 1-ig tetszettek is.  A dzsámik is nagyon megtetszettek, de szerintem főleg azért, mert még sosem láttam ilyen szép és régi épületeket. Igen érdekes volt a bemutatásuk is és az egész. Remélem, hogy még máskor is eljuthatok Pécsre, mert “megfogott”.


Lázár Krisztina
2010 jún. 21 - 9:39

Pécsett járva sikerült megnéznem ezt a dzsámit is, kicsit más mint a Gazi Kaszim (Széchenyi téren álló).
Érdekes volt és szerintem egész jó volt a tárlatvezető fiatalember előadása a dzsámiról és a muszlimok életéről.


Név:

Email:

URL:

Jegyezz meg!

Értesítsen, ha újabb kommentár érkezik!

Írja be az alábbi képen látható szöveget: