Nádasdy-kastély, NádasdladányÖsszes műemlékünk

Nádasdy-kastély, Nádasdladány

A sok-sok évszázados dicső múlttal és hatalmas vagyonnal rendelkező család erejét és őseihez méltó voltát is megjelenítették a nádasdladányi Nádasdy-kastély építtetői. Nem véletlen, hogy rezidenciájuk építészeti mintájául, az 1500-as évek angol és skót kastélyait választották. Ezzel nemcsak a Nádasdy család ősi eredetét demonstrálták, hanem egyedülálló építészeti kuriózumot is létrehoztak Magyarországon. A historizmus korának egyik legszebb magyar kastélya 1873 és az 1880-as évek eleje között épült.

Tisztelt Látogatóink!

Értesítjük Önöket, hogy elindult a Forster Központ új hivatalos honlapja: www.forsterkozpont.hu – ahol ezentúl tájékozódhatnak minden, az intézménnyel, annak működésével kapcsolatos hírről, információról, beleértve helyszíneink megtekinthetőségének feltételeit, továbbá az aktuális rendezvényeket is. Ugyanakkor tájékoztatjuk Önöket, hogy ez a weboldal nem frissül, és hamarosan megszűnik.

Kérjük, hogy az ezzel a műemléki helyszínnel kapcsolatos információkért szíveskedjenek továbbkattintani erre a hivatkozásra:

A nádasdladányi Nádasdy-kastély a Forster Központ új honlapján >>>

Látnivalók a környéken:

Thury-vár, Várpalota
Gyulafirátót, premontrei romok, Veszprém

Részlet a Kossuth Rádió "A hely" című riportműsorából:


Nádasdladány/Nádasdladány_éjszakai_kivilágatásban_medium.jpg

"A kastélytúrákat bemutató sorozat második részében Fertődről a Közép-Dunántúlra vezet az utunk. A mai helyszín a nádasdladányi Nádasdy-kastély, Székesfehérvár és a Balaton között, és itt is maradunk 2 rész erejéig. A romantikus kastélyt hatalmas park veszi körül. Előttünk egy szökőkút, és mögötte a kastély. Ez hatalmas L alakú, romantikus épület. Olyan, mint a legszebb angol kastélyok: tornyos - csipkés - százkéményes. Vendéglátónk Hajdi Márta, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának munkatársa, és itt van velünk Kacskovics Fruzsina építész, a Nádasdy Alapítvány kuratóriumi tagja, valamint Bányai Balázs, a székesfehérvári Szent István Múzeum történésze és Varga Tünde polgármester, akik bemutatják nekünk a kastélyt, és mesélnek a történetéről.

Nádasdy család

 

A Nádasdyak évszázadokon keresztül jeles szereplői voltak Magyarország történelmének, s a család neve elválaszthatatlan a nemzet és a közérdek szolgálatától. A tatárjárás idején bújtatták IV. Bélát, Károly Róbert oldalán harcoltak Csák Máté ellen, Zsigmond király idején már főispáni rangot viselt Nádasdy Mihály, akit az uralkodó a Sárkányrend lovagjai közé is beválasztott.

Történet

Nádasdladány/Nadasd_teto.jpg

Nádasdy Lipót a 19. század közepén alakította ki birtokai új központját a Fejér megyei Sárladányban. Halála után Ferenc nevű fia egyedül örökölte a Nádasdy vagyont és a mai kastély helyén álló kisebb kúriát. Ezt az épületet bővítették ki és építették át teljesen Tudor-stílusban, Linzbauer István tervei alapján.

A kastély homlokzata változatos, összképében mégis harmonikus egységet sugároz. Belső helyiségei közül kiemelkedő szépségű a családi arcképcsarnok elhelyezésére készült, mívesen faragott faburkolattal, kovácsoltvas díszítéssel és hatalmas márványkandallóval ékesített Ősök Csarnoka, valamint a faragott bútorzatú könyvtár. A korszak legismertebb mesteremberei: Jungfer Gyula, díszműkovács, Thék Endre asztalos, valamint Kratzmann Ede és Forgó István üvegművesek műhelyeiben készültek a díszes kovácsoltvas csillárok, a könyvtár galériakorlátja, a pompás falburkolatok, a könyvtárterem berendezése, továbbá az Ősök Csarnoka festett üvegablakai.

Nádasdladány/nadasdladany_felujitva_medium.jpgAz épület a család ősi mivoltát reprezentáló otthona volt, mégis jól megfért emellett a korszak minden műszaki újdonsága, mint a csatornázás, a légfűtés, a gáz-, majd a villanyvilágítás. A szobákat a telefon elődjével, a beszélőcső-hálózattal is ellátták. A rezidenciát tájképi jellegű park övezte, mesterséges tóval, kanyargós utakkal, vízeséssel, és bástyaszerű víztoronnyal. A kastély mellett egykor pálmaház állt, kicsit távolabb kapott helyet a valamikori fácánkeltető.

Múzeumi működési engedély

Látogatói kommentárok

Sz.TÓth Éva
2013 okt. 02 - 16:53

Többször jártam itt, nagyon kedves, szép és különleges hely.A kecskeméti Piarista a Iskolatanárait is elhoztuk. Egyszer alkalmam volt
zongorázni egy kicsit, és sajnálom, ha a felújítás megszakad.Most Nádasdy Borbálát fogom meghallgatni Balatonalmádiban. Minden hír érdekel, és mindenkinek ajánlom!!!!! 
Üdvözlettel: Sz. Tóth Éva


Windisch László és Neje
2012 jún. 13 - 14:21

Évekkel ezelőtt, még a felújítás előtt jártunk itt. Fantasztikus, hogy azóta mekkora változás történt a kastély állagában. Szemet gyönyörködtető az épület külseje és a belső terek berendezése. Látszik, hogy igazán gondos kezek,lelkek foglalkoztak a felújítással és azóta az üzemeltetéssel is. Kívánunk erőt,egészséget és persze anyagi forrásokat a további rekonstrukcióhoz.
Windisch László és felesége Zsuzsa


iminfem
2012 feb. 26 - 22:04

Just saying hello. Here from Texas


Egresi János
2011 ápr. 19 - 19:57

Szép lett a kastély homlokzatának felújítása!


Erdei Sandor Canada
2011 jan. 19 - 18:19

Üdvözlök mindenkit aki érdeklődéssel van a szép dolgok irányában.
Nekem az épületek, főleg a kastélyok, várak a kedvenceim. Sokat
láttam belőlük de a Nádasdy az amelyiket célba vettem, hogy meg is
építem. Nem nagy méretben, csak modellként. Egy kisebbet mar elkezdtem. A termékeimet meg lehet nézni: “web.me.com/erdei.alex”  web oldalon. Szeretnek kerni a rajongóktól részletesebb képeket a kastélyról
hogy az építészeti megoldásokat könnyebben at tudjam rajzolni a modellezéshez. Az e-mailem; .(Az email cím megtekintéséhez engedélyezni kell a JavaScriptet)
Tisztelettel megköszönöm segítségüket. Ugyanis kb 10000 km-re
élek a kastélytól és nem tudom mikor tudom személyesen is megnézni.
Tisztelettel Erdei Sándor
Canada


Virág Péter
2010 szep. 29 - 15:53

Kedves Látogatók! Nekem volt olyan szerencsém hogy ebbe a kastélyba járhattam óvodába, ezért mindig is érdeklődéssel figyeltem a sorsát! Gyakran megnézem a kastélyt bár már nem lakom a településen. Örömmel tudatom mindenkivel aki már járt ott vagy járni fog hogy a kastély külső felújítása befejeződött! Csodaszép állapotban tekinthető meg az épület! Érdemes megnézni újra!
Várom a park a tó és a melléképületek helyreállításást is! grin


földvári katalin
2010 szep. 28 - 18:54

Én már évek óta készülök eljutni Nádasladányba. A férjem hívta fel rá a figyelmemet. Különösen, mióta elolvastuk Nádasdy Bórbála grófné csodálatos könyveit. Sajnos a férjem azóta már eltávozott közülünk, és így már csak magam nézhetem meg azt csodálatos kastélyt. Sokszor előveszem újra, és újra ezt a remek életrajz könyvet. Ezúton is kívánok nagyon jó egészséget, hosszú boldog életet kedves Borbálának! És várom a könyv folytatását.


BENKE SZILVIA
2010 jún. 18 - 8:24

TAVALY NYÁRON VETTÜNK RÉSZT A MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJÁN, AHOL A NÁDASDLADÁNYI KASTÉLYT CÉLOZTUK MEG. ÚJSÁGBAN OLVASTUNK / HALLOTTUNK ELŐSZÖR ERRŐL AZ ÉPÍTMÉNYRŐL, DE NAGYON SZÉP LÁTVÁNYT NYÚJTOTT, FŐLEG ÍGY ÉJSZAKA! NAGYSZERŰ ÉLMÉNYBEN LEHETETT RÉSZÜNK, AMIT MÁSOKNAK IS SZÍVESEN AJÁNLUNK, MERT TÉNYLEG SZÉP ÉS PÁRATLAN ÉLMÉNNYEL GAZDAGSZIK, AKI BETÉR A KASTÉLYBA !BÁR TAVALY ANNYI VOLT A HÁTRÁNYA A LÁTOGATÁSNAK, HOGY A RESTAURÁLÁS MIATT SOK HELYRE / TEREMBE NEM VOLT LEHETŐSÉGÜNK BEMENNI.ETTŐL FÜGGETLENÜL SOK SZÉP KÉPET TUDTUNK KÉSZÍTENI! AJÁNLJUK MINDENKI FIGYELMÉBE, AKI SZERET KIRÁNDULNI, TÚRÁZNI, ÉRDEMES NÁDASDLADÁNYT IS MEGLÁTOGATNI!!!


Hosszú Béla, Szlovákia
2010 máj. 21 - 9:13

2009 júliusában jártunk ott a feleségemmel. A kastélyra az interneten leltem rá, miközben a nyári kirándulásunkat tervezgettük. Eredeti uticélunk Veszprém és a Balaton volt. Elhatároztuk, hogy egy kis kitérővel megnézzük. A kitérő végül is egynaposra kerekedett, mert ez a kastély még így lepusztult állapotában is gyönyörű, csodálatos. Ahogy azt az előttem hozzászóló írja, magával ragadja az embert. Itt le kell ülni a padokra, sétálni kell a parkban, s belefeledkezni a látványba. Ajánlom mindenkinek.

A tárlatvezető hölgy nagyon kedves volt. Szívesen válaszolt a feltett kérdéseinkre is. Ezt így utólag is köszönjük. Sok sikert kívánok a felújításoz.


Hosszú Béla, Szlovákia
2010 máj. 21 - 9:09

2009 júliusában jártunk ott a feleségemmel. A kastélyra az interneten leltem rá, miközben a nyári kirándulásunkat tervezgettük. Eredeti uticélunk Veszprém és a Balaton volt. Elhatároztuk, hogy egy kis kitérővel megnézzük. A kitérő végül is egynaposra kerekedett, mert ez a kastély még így lepusztult állapotában is gyönyörű, csodálatos. Ahogy azt az előttem hozzászóló írja, magával ragadja az embert. Itt le kell ülni a padokra, sétálni kell a parkban, s belefeledkezni a látványba.

Ajánlom mindenkinek.

A tárlatvezető hölgy nagyon kedves volt. Szívesen válaszolt a feltett kérdéseinkre is. Ezt így utólag is köszönjük. Sok sikert!


Szabó Pál
2009 szep. 29 - 21:22

Nekem meg éppen az tetszett, hogy a vezető nagyon alaposan mondta el a dolgokat, és látszott rajta, hogy érdekli, és fontosnak tartja, hogy megossza a kastély és a család történetét a látogatókkal. Érdemes a kertben jól hátra sétálni, a tó még így fűvel benőve is érdekes, a kis szigetekkel, híddal.


Szabó Lászlóné
2009 szep. 28 - 15:08

immár 2 éve   vagyok a kastély látogatója ,évente legalább 2 alkalommal. Csodálom azt az erőfeszítést ,amit a kastély rendbetételére fordítottak!  Ha kész lesz a külső-belő felújítás,nemcsak a település ,a környék legszebb épülete lesz.( ha a turai kasrtélyt is helyre tudják állítani régi fényében ,Magyarország legszebb kastélyai közé fognak tartozni a gödöllőivel együtt!!!!)


Lázár Krisztina
2009 aug. 13 - 20:52

Nagyon szépnek találtam a kastélyt, bár a külső állaga az néhol katasztrofális, de már látni a szép részeket is.

Az Ősök csarnoka az magával ragadó szerintem.

Érdemes elmenni és megnézni ezt a kastélyt, mert egyben érdekes és látványos is. Ja és ráadásul kellemes sétálni a parkjában is.

Bár volt egy kis “negatív” tapasztalatom is (de az is lehet, hogy csak nekem okozott gondot), hogy a tárlatvezető hölgy gondolom az idő rövidsége miatt, de túl gyorsan próbálja elmondani mindazt, amit a kastélyról illetve a történetéről tudni kell, miközben az ember a szövegre és a látványba is belefeledkezik, de ezzel együtt nagyon jó kirándulási célpont azoknak, akik szeretik a kastélyokat, vagy csak valami szépet szeretnének látni.


Abonyi Petra
2009 jan. 18 - 14:32

Én nagyon szeretem ezt a kastélyt, szinte minden évben kimegyek egyszer és végigsétálok a parkon felkeresve a kopjafát is, amit az ősök emlékére állított a család.
A kastélybelső akkor lenne az igazi, ha minden meglenne a régi időkből, de ezt mint tudjuk, nem lehetséges. Számtalan fotókat készítettem a kastélyról és a parkról is, kedves emlék lesz mindig.
Remélem a kastélyt sikerül teljesen rendbe hozni, és a tavat is. Már alig várom.
Üdvözlettel:
Abonyi Petra


Mészárosné Judit
2008 júl. 07 - 21:54

Junius végén fedeztük fel ezt a gyönyörű helyet, csodálattal jártuk végig a termeket. A tárlatvezető hölgy hozzáértő szavai, kedvessége még nagyobb élménnyé tette ezt a kirándulást.
Ajánlom mindenkinek.
Köszönettel Mészárosék


Név:

Email:

URL:

Jegyezz meg!

Értesítsen, ha újabb kommentár érkezik!

Írja be az alábbi képen látható szöveget: