Pipo várkastély OzoraÖsszes műemlékünk

Pipo-várkastély, Ozora

Ozora várkastélya igazi kuriózum a hazai műemlékek között, hiszen a reneszánsz világ hangulatát tükröző épületek csak jelentős átépítésekkel, vagy romosan maradtak fenn az országban. Ám Ozorán a barokk korban magtárrá alakított épületből helyreállítható volt a 16. századi reneszánsz palotaépület, ahol igazi középkori hangulat fogadja a látogatókat.

Tisztelt Látogatóink!

Értesítjük Önöket, hogy elindult a Forster Központ új hivatalos honlapja: www.forsterkozpont.hu – ahol ezentúl tájékozódhatnak minden, az intézménnyel, annak működésével kapcsolatos hírről, információról, beleértve helyszíneink megtekinthetőségének feltételeit, továbbá az aktuális rendezvényeket is. Ugyanakkor tájékoztatjuk Önöket, hogy ez a weboldal nem frissül, és hamarosan megszűnik.
Kérjük, hogy az ezzel a műemléki helyszínnel kapcsolatos információkért szíveskedjenek továbbkattintani erre a hivatkozásra:

Az ozorai Pipo-várkastély a Forster Központ új honlapján >>>

Látnivalók és szabadidő eltöltése Ozora környékén

OzoraTolna megyében a Sió mellett fekszik Ozora, a történelmi és irodalomtörténelmi személyiségekben gazdag település. Virágos környezetéért Európa-díjat nyert. A páratlan szépségű tolnai lankák alakította táj, és a környező települések számos látnivalót kínálnak az ide látogató vendégeknek, akik évről évre bővülő kulturális és turisztikai szolgáltatások és rendezvények között válogathatnak, ha szabadidejüket kellemesen, hasznosan, vagy egészségesen akarják eltölteni.

Kastélytúrák a Kossuth Rádió "A hely" című riportműsorában

ozora/Ozora091_medium.jpg

"Megérkeztünk Ozorára, amely olyan, mintha Firenzéből hozta volna ide mókából egy dzsinn - egy darabka olasz reneszánsz a szegény kis magyar faluban, a gótika korából. Az építtető, ozorai Pipo, azaz Filippo Scolari Firenzéből került Magyarországra egy kereskedő segédjeként 13 éves korában.

 

 

Reneszánsz konyha

..."némelykor a kancelláriákon sem forognak szükségesebb dolgok, mint a konyhában..."(Mikes Kelemen)

Ozora reneszánsz konyha/pipo_renkonyha1_t_medium.jpgNapjaink feladata minden téren összegyűjteni azt, ami nemzeti életünk alakító része. E gyűjtő és kiváló alkotó munka eredménye az a reneszánsz konyha, amely 2010.augusztus 20-tól újabb látványosságként tekinthető meg Ozorán a Pipo-várban.

Ozorai Pipo

A firenzei kereskedőcsaládból származó Filippo Scolarit a magyarok Ozorai Pipoként emlegetették. A legendás hadvezéri képességekkel rendelkező férfiú egész életét a magyar király, Zsigmond védelmének szentelte.

A várkastély története

ozora/Ozora095_medium.jpg

Az eredetileg gótikus stílusban emelt várat a firenzei születésű Filippo Scolari kezdte el építtetni 1416-ban.

Zsigmond király híres törökverő lovagját, a magyarok által Ozorai Pipoként emlegetett férfiút a szerelem láncolta Ozorához. Miután nőül vette a vidék urának leányát, Ozorai Borbálát, nagyszabású építkezésbe kezdett a páratlan szépségű, friss vizű patakokkal átszelt településen.

Pipo vára

Pipo otthonául és gazdaságának központjául szolgáló épülete nem igazán hasonlított a korabeli várakra. Díszítése leginkább az itáliai városi palotákra emlékeztetett. Építésekor mintául szolgálhattak a vidéki főúri székhelyek, a többi között Nagy Lajos király diósgyőri és zólyomi vadászkastélyai. 1423-ra a vár már minden bizonnyal készen állt, mivel Pipo ekkor már itt fogadta és látta vendégül Zsigmond királyt.

ozora/Ozora__belso-lo1_medium.jpg A várkastély szabályos négyzet alaprajzú. Hajdan reprezentatív megjelenésével és lakályosságával tűnt ki a magyar várak közül. A palotaépületet kívülről szabályos elrendezésű várfal övezte, amelynek négy sarkát kerek tornyok erősítették. A várárokba a közeli folyó, a Sió vizét vezették.

Múzeumi működési engedély

NKA támogatásból reneszánsz kályha a Pipo-várkastélyban

 

Logók/nka_logo_honlapra_medium.jpg

A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága a 17. században készült, feltételezhetően német reneszánsz cserépkályhát az NKA Múzeumi Szakmai Kollégium által elbírált pályázat segítségével, pályázati forrásból vásárolta meg 2009-ben. E célra 2009.07.20-án 1.000.000 forint vissza nem térítendő támogatást ítéltek meg. Pályázati azonosító: 2309/0782.

 

Látogatói kommentárok

Balog Zoltán
2014 márc. 02 - 0:39

2014.02.28
Egy ilyen kommentben csupa szépet vagy rosszat szoktak írni. Én középiskolás koromban a Pálvölgyi barlangban voltam idegenvezető, egyetemistaként a pétervári Ermitázsban és a moszkvai Kremlben. Most is néha rám bíznak nyugdíjas csoportokat a fenti címen. Így, úgy érzem szakértőként tudom ajánlani mindenkinek az ozorai várkastélyt, elsősorban idegenvezetéséért. A vezetés szakmai színvonala kiváló.
A várkastély egyébként is unikum. Ilyen volt a diósgyőri vár, a zsámbéki és a zalavári, de a pozsonyi és a krakkói is. A magyarországiak romok vagy még nem restauráltak azokat.
Ozorai Pipo személye - aki firenzei patrícius gyerekként 13 éves korában tanulni került Nagy Lajos utáni Magyarországára és Luxemburgi Zsigmond - “a király és császár” alatt könyvelői tudása miatt vált tanácsossá, hadvezérré  ,  főnemessé (és oligarchává) szimpatikus és tanulságos mindenki számára.
A várkastély helyreállítása és bemutatása példamutató. Az “apró” részletek tanulságosak :levendula mennyezet a folyosón, Ozorai Borbála hálószobája , ahol évente háromszor fürödtek.
Ám meg kell értenünk hogy Semmelweis Ignác (1801) előtt az orvosok sem mostak kezet, s a pestis terjedését a levegőből gondolták, ellene levendulaillattal és füstöléssel védekeztek!
Az iskolás és felnőtt látogatóknak meg kell érteniök, hogy elődeink sem voltak tökfilkók és bizony mi sem vagyunk a “Janik”.

A Pippo vár persze nem Wavel, de képet ad a arról, hogy milyen lehetett a királyi pompa (dicsőség) elvárása Budán, Visegrádon. Az utóbbiak sajnos nem maradtak fenn.

2014.02.27. BZ.


Várnai Tamás
2013 dec. 14 - 23:10

Meglehetősen régen jártam már Ozorán, de ma este az ECHO TV műsorában a Forster Központ elnökhelyettesével, Dobó Ágotával volt műsor a várról. Nos Dobó Ágota olyan érdekesen, olyan választékosan és szépen beszélt a vár történelméről, hogy legszívesebben azonnal megnézném a vár jelenlegi állapotát lévén, hogy imádom a történelmet, és ráadásul Tolna Megyei is lennék.
Szóval köszönet Dobó Ágotának és mindenkinek, aki váraink, épületeink megmentésén fáradozik.


Gulácsi Péter
2013 jún. 13 - 9:49

Kaposvárról már többször jártunk a várban, egy csoda. A hangulat, a látvány kifejezhetetlen. Szerintem nem az a lényeg, hogy mi, miből van az udvaron és az épületben, hanem az, hogy kedvet kapj a múlt megismeréséhez. Főleg, hogy a kicsik, a gyermekek kedvet kapjanak. Persze ránk, felnőttekre is ránk fér egy kis történelem frissítés.Az itt dolgozók tüneményesek, lélekkel, szeretettel végzik feladatukat. Nekem különösen a régi konyha hangulata és felszereltsége tetszett nagyon, persze a többi is impozáns. Hallottam és remélem igaz, hogy Ozora kapott a városközpont történelmi jellegének fejlesztésére pénzt, ha olyan lesz, mint a vár, akkor a pénz jó helyre került…Unokám, gyermekeim sokszor megkérdezik: - Mikor megyünk Ozorára?...már többször látták és még akarják. Az ő osztályzatuk a látottaknak csillagos 5-ös…és az enyém is…Ja, évente legalább egyszer fellép itt a világhírű ExperiDance tánctársulat, Román Sándor tánctársulata…ez meg egy másik élmény…


Pásztor Gábor
2013 máj. 22 - 10:08

Barátainkkal nagyon jó Pünkösdi hétvégét töltöttünk a várkastélyban. Eddig Ozoráról csak a fesztivál kapcsán hallottam, most tudtam meg, hogy az rég nem Ozorán kerül megrendezésre, van viszont egy gazdag történelemmel bíró, végiggondoltan felújított és folyamatosan fejlesztett látványosság, a Pipo-várkastély, ami egyszerre építészeti emlék, kávézó, vendéglátóhely, rendezvényközpont, több kiállítás otthona és szálláshely – nagyon kedves személyzettel. Esténként pedig társaságunkkal magunkra maradni és birtokba venni az épületet igazán különleges élmény volt.


Győri Weiser Beáta és Zsolt
2013 ápr. 13 - 22:05

A kommenteket olvasva nagy várakozással tekintettünk az ozorai várkastély látogatása elé... A bejáratnál 1 órakor kedvesen ajánlották a földszinti Illyés Gyula kiállítást, míg idegenvezetőnk nem érkezik vissza az előző csoporttól. Ki tudja hányadik turnusnak mutatta be csak e napon a várat, az azt birtokló családokat és lenyűgöző történetüket. És mégis magával ragadóan és kedvesen vezetett minket körbe, s nyújtott betekintést történelmünk eme nagyszerű részletébe. Bárcsak ennyi kedvességgel találkozhatnánk Magyarországon mindenhol és műemlékeinket legalább így tudnánk ( ha egyesek dilettánsnak is tartják) felújítani és védeni! Ozorai Pipo várkastélya gyönyörű és nagy hatással volt ránk.


Balláné Andrea
2012 júl. 30 - 15:32

Július végén látogattuk meg a várat, nagyon szép. A belső udvar mediterrán hangulatú, a kiállító termek (szobák) rendezettek, hangulatosak. A konyhában illatozó száradó növények, rozmaring, menta illata teljesen magával ragadó. A kiszolgáló helyiségek is nagyon kulturáltak, tiszták. Mindenkinek aki a környéken jár, ajánlom, térjen be !


Csurgó család
2012 feb. 18 - 23:55

Mi is voltunk Ozorán a Pipo-várkastélyban, és nagyon szép de ezt így nem lehet leírni. Hogy el tudd képzelni, oda el kell menni! Csoda szép, ajánlom mindenkinek


Szabó Sándor Pipó
2010 nov. 05 - 22:03

Minden tiszteletem adom a kivételes tehetséggel bíró embereknek… üdv pipo


Atalai család - Atalai Tamás
2010 okt. 29 - 12:22

Szeptemberben jártunk az ozorai várkastélyban. Nagyon kellemes pár órát töltöttünk el ott. A várkastélyt amennyire mi meg tudjuk ítélni nagyon nagy igyekezettel újították fel. Nagyon tetszett amit láttunk.
Az idegenvezetésről csak jót tudunk mondani. Alaposan felkészült, barátságos vezetőnk a száraz évszámok és egyéb adatokon kívül, számos érdekességet is mesélt a várkastélyról és környékéről. Csak ajánlani tudom mindenkinek.
Külön köszönet ezért az informatív internetoldalért, nagy segítség a hétvégi kirándulások szervezésénél.


Varga Attila
2010 aug. 09 - 15:33

Én néhány éve, a műemléki felújítás után kerestem fel a várat. A várépület impozáns. Sajnos a környék rendezése elmaradt, a várfalak, a környezet lehangoló képet mutat. A várudvar volt a másik csalódás. Az embert nem a XVI. századba repíti, hanem valami barkácsáruház építőanyag osztályára. Rikítóan vörös járólapok, hófehér (talán műkő) bábkorlátok - borzalom.
Sajnos a magyar műemlékvédelem - amennyiben létezik ilyen - kivitelezési, ellenőrzési és átvételi minőségben Európa legvégén kullog.
Csak tanulmányutak szervezését tudnám javasolni bármely környékbeli országba, hogy lássák mi a mérce!


Kőrösy Gabriella
2010 ápr. 04 - 21:59

Tegnap jártunk az ozorai várban és nagyon kellemes meglepetés volt számomra ez az élmény. Nagyon igényesen, láthatóan szakértő odafigyeléssel állították helyre a várat és válogatták össze a berendezést. Alig várom, hogy a középkori konyha is kész legyen. smile Külön kiemelném a figyelmes és igazán remek idegenvezetést. Csak ajánlani tudom mindenkinek. És remélem, hogy a várfal helyreállítására is lesz energia és főleg pénzügyi forrás.


Simon Szilvia Edit
2010 márc. 17 - 23:01

Eddig háromszor látogattunk el Ozorára. Először teljesen véletlenül jutottunk el ide, akkor még nem nagyon voltak berendezve a termek, de még így is lenyűgöző volt a kastély. Azóta kétszer már visszatértünk. A hely csodálatos, az idegenvezetés, az itt dolgozók kedvessége minden igényt kielégít. A nyáron úgy szeretnénk visszatérni, hogy meg is szállunk a kastélyban. Így mi lehetnénk a “vár urai”. Mindenkinek ajánlom.


Oláh Ferenc
2009 jún. 22 - 21:19

Évek óta terveztük, hogy megnézzük a családommal a Pipo várkastélyt, ez a napokban meg is történt. Csodálatos tájat, kedves embereket és hangulatos kisfalvat találtunk, a gyönyörűen helyreállított épületről már nem is beszélve. Elmondhatom, hogy valamennyiünket rabul ejtett a hely varázsa és szépsége. Természetesen meg kell említsem az itt dolgozó munkatársak szakértelmét és kedvességét. Ha valakit erre felé visz az útja, ne sajnálja az időt egy kis ozorai pihenőre, hiszen feledhetetlen emlékekkel lessz gazdagabb.


Név:

Email:

URL:

Jegyezz meg!

Értesítsen, ha újabb kommentár érkezik!

Írja be az alábbi képen látható szöveget: