Ráday-kastély PécelÖsszes műemlékünk

Ráday-kastély, Pécel

Tudósok, írók találkozóhelye volt a különleges freskókkal díszített kastély 250 évvel ezelőtt. A napjainkban látható épület elődjét, amely egy kisebb méretű kúria volt, a régi református középnemes családból származó Ráday Pál építtette, aki II. Rákóczi Ferenc diplomatája, titkos kancellárja, majd a szabadságharc bukása után a hazai protestánsok vezéralakja volt. Fia, Gedeon - aki már nem vállalt szerepet a politikai életben - barokk kastéllyá bővíttette és kulturális központtá tette a péceli családi rezidenciát.

Tisztelt Látogatóink!

Értesítjük Önöket, hogy elindult a Forster Központ új hivatalos honlapja: www.forsterkozpont.hu – ahol ezentúl tájékozódhatnak minden, az intézménnyel, annak működésével kapcsolatos hírről, információról, beleértve helyszíneink megtekinthetőségének feltételeit, továbbá az aktuális rendezvényeket is. Ugyanakkor tájékoztatjuk Önöket, hogy ez a weboldal nem frissül, és hamarosan megszűnik.

Kérjük, hogy az ezzel a műemléki helyszínnel kapcsolatos információkért szíveskedjenek továbbkattintani erre a hivatkozásra:

A péceli Ráday-kastély a Forster Központ új honlapján >>>

A könyvtártól a konyháig - képek a Ráday család mindennapjaiból

  címmel állandó kiállítás tekinthető meg a péceli Ráday-kastélyban.

Pécel/pecel_raday_kapcsolatrendszer_medium.jpgA kiállítás egyik különleges eleme a kor hangulatának stílusában kivitelezett, látványos képeket felmutató számítógépes prezentáció, amelynek segítségével az érdeklődő képet kaphat Ráday Pál és Ráday Gedeon koráról. Elolvashatja a velük kapcsolatot ápoló kortársak életrajzát, gyönyörködhet a Ráday-könyvtár művészi könyvkötéseiben, beavattat a könyvek beszerzésének, bekötésének titkaiba, és bepillanthat Ráday Gedeon és feleségének megindító hangvételű, személyes levelezésébe is, melyből két egymást gyöngéden szerető ember portréja rajzolódik ki.

A "Múzeumi prezentáció a Rádayak kapcsolatrendszeréről" megtekinthető itt!

Rádayak

Pécel/Ráday_címer_tömör_medium.jpgRáday Pál (1677 - 1733) II. Rákóczi Ferenc diplomatája, titkos kancelláriájának vezetője a fejedelem és a vele szövetkezett rendek képviselője. A fejedelem teljes bizalmát élvezte, mivel 1704-ben őt küldte Selmecre I. Lipót császárral békét kötni; öt évvel később pedig Károly svéd királyhoz Benderbe, mert a francia udvar Rákóczit tette a XII. Károly és Nagy Péter között létrejövő békekötés közbírájává.

Építéstörténet

Pécel/Pécel,_főhomlpkzat_az_épület_aloldalra_hl_medium.jpgRáday Pál 1722 és 1730 között épített kúriát Pécelen, miután hitvese, Kajali Klára hozományaként került a család birtokába a péceli uradalom. Fiuk, Ráday Gedeon barokk kastéllyá bővíttette az épületet 1755 és 1774 között. Az átalakítással a gödöllői Grassalkovich-kastély építőmesterét, Mayerhoffer Andrást, valamint fiát, Mayerhoffer Jánost bízta meg. Így nem csoda, hogy a péceli kastély építészeti megoldásaiban felfedezhetők a gödöllői stílusjegyek.
Az épület kuriózuma a termeit díszítő freskók, amelyek nagy részét Scherwitz Mátyás készítette 1766 és 1771 között.
Egykor az épületegyüttes részét képezte az úgynevezett "Képesház", melyet nevével ellentétben feltételezhetően inkább orangerie-nek vagy nyitott mulatóháznak szántak, valamint a kastélyhoz tartozott néhány, egyéb gazdasági célokat szolgáló melléképület és egy istálló is.

A kastély napjainkban

Pécel/pecel-karolyherceg2_medium.jpgMár a műemlék vagyonkezelésbe vételének évében, azaz 1998-ban megnyitottuk díszes termeit a látogatók előtt, műtárgyakat gyűjtöttünk, és színes, tartalmas tárlatvezetéssel fogadtuk a kastélyba látogatókat. 2010-ben a kastély nagyközönség részére történő bemutatásában komoly előrelépések történtek. Munkánkat önkéntesek és támogatók segítik, akiknek ezúton is szeretnénk köszönetet mondani.

NKA forrásból megújult biedermeier asztal a Ráday-kastélyban

Logók/nka_logo_honlapra_thumb.jpgA Nemzeti Kulturális Alapnak köszönhetően egy felújított biedermeier asztallal lett gazdagabb a péceli Ráday-kastély kiállítása
Látogatói kommentárok

Bogáti Edit
2012 ápr. 30 - 7:10

Hatalmas élmény volt megnézni ezt a kastélyt. Nagyon jó volt az idegenvezetés is. Remélem, jut majd a kastély további felújítására pénz, nem szabad veszni hagyni értékeinket. Gratulálok és további sikereket kívánok az érintetteknek.  Köszönöm!!!!


Dr. Ferenczy Imre
2012 ápr. 22 - 21:15

Jómagam fiatal orvosként ebben a kastély épületben dolgoztam 1960 juliustól egy éven át . Akkori igazgatóm dr. Farkas László volt. Sok szép emlékem van erről az egy évről. Jómagam kezdeményeztem a közeli “Eszperantó köz” létrehozását, avatását. Müködott egy ideig a kórházban Eszperantó Vasutas Szakcsoport.
Ma már nyugdíjas vagyok, de még szeretnék ellátogatni ebbe a szépen felújított kastélyba.


ZÖLD JÁNOS
2011 jan. 28 - 16:49

A kastély közel múltjáról sem szabad lenne elfelejtkezni. Több évtizeden keresztül a köz javát is szolgálta mint kórház.Nem csak a volt tulajdonos múltja kötődik a kastélyhoz sajnos.  Üdv   János.


Lázár Krisztina
2010 jún. 16 - 9:36

Nagy élmény volt megcsodálni ezt a barokk kastélyt végre belülről is, mert utolsó ottjártamkor még tavaly zárva volt és csak kívülről csodálhattam meg.
Az idegenvezetés is jó volt!
Ha valaki még nem járt ott, érdemes megnézni.
Bár még vannak hátra munkálatok belül, de amit ott lát az ember az lenyűgöző!
Örülök, hogy ott járhattam.


Bukovszky Balázs
2009 ápr. 29 - 13:24

Örömmel olvasom az információkban gazdag, bőséges anyagot a számomra oly kedves kastélyról. Annak, aki olvassa, de még nem látta, ajánlom, hogy menjen el Pécelre.


Zsoldos Béla
2009 feb. 04 - 17:33

Gratulálok a megújult a honlaphoz, szép a külső és információban gazdag.Örömmel tapasztaltam a Ráday-kastély homlokzatának restaurálását is!

Tisztelettel: Zsoldos Béla


Név:

Email:

URL:

Jegyezz meg!

Értesítsen, ha újabb kommentár érkezik!

Írja be az alábbi képen látható szöveget: