Bencés apátság romjai SomogyvárÖsszes műemlékünk

Bencés apátság romjai, Somogyvár

Koppány herceg vára, Somogyvár, a középkorban jelentős kultikus és kulturális központ volt. Apátsága, amely a kor egyik legnagyobb és legelegánsabb létesítménye volt, több mint 900 évvel ezelőtt épült a Szent László király által behívott francia bencés szerzeteseknek. Egyes szakértői vélekedés szerint az ott élő szerzetesek az apátság falai között vetették papírra a legkorábbi magyar nyelvű szövegemléket, a Halotti Beszéd és Könyörgést. 

Tisztelt Látogatóink!

Értesítjük Önöket, hogy elindult a Forster Központ új hivatalos honlapja: www.forsterkozpont.hu – ahol ezentúl tájékozódhatnak minden, az intézménnyel, annak működésével kapcsolatos hírről, információról, beleértve helyszíneink megtekinthetőségének feltételeit, továbbá az aktuális rendezvényeket is. Ugyanakkor tájékoztatjuk Önöket, hogy ez a weboldal nem frissül, és hamarosan megszűnik.

Kérjük, hogy az ezzel a műemléki helyszínnel kapcsolatos információkért szíveskedjenek továbbkattintani erre a hivatkozásra:

A somogyvári bencés apátság romjai a Forster Központ új honlapján >>>

Nemzeti történelmi emlékhely

Somogyvár/Somogyvar_oszl1_medium.jpgNegyven évig itt volt a nyughelye a kolostoralapító magyar lovagkirálynak, Szent Lászlónak. 

A várfallal körülvett kolostort és a templomot a török veszély erősödésekor hagyták el a szerzetesek, később végvárként szolgált, majd az egykor pompás kolostorépület és a hatalmas templom lassan az enyészeté lett.

Az 1983 óta nemzeti történelmi emlékhellyé nyilvánított romegyüttes a feltárások és rekonstrukciók után napjainkra igazi látványossággá vált.

Látogatói kommentárok

doman
2013 nov. 10 - 9:15

Tökéletesen így van, mindent vissza kell építeni.. Ez nem hamisítás, pont ellenkezőleg…a hiteles ragyogó történelmünk újjáépítése….Magyarország megújul?


Szabó Sándor
2012 nov. 06 - 21:50

Tisztel Olvasó!

Döbbenten olvasom a rekonstrukciós elképzeléseket, és elképedek a látványterveken.. Ilyen stílusban helyreállítani (rengeteg pénzből) kiemelt emlékhelyeket nem szabad. Merjük már végre elvállalni és a világ elé tárni nemzetünk fényes évszázadait! Az elmúlt 500 év pusztításának nem szabad ilyen mega emléket emelni. 10-20. év múlva a fényes üveg és vasbeton “avitt” kacattá érik, pénz nem lesz a szinten tartáshoz. Vissza kell nyúlni a hagyományos anyagokhoz. Somogyvárra a tó másik partjáról szállították az építőkövet. Esetleg meg lehetne nyitni a régi bányát, ha már a széthurcolt eredeti építőkövet nem akarjuk a környék házaiból összegyűjteni. A fényes nyugat nem ilyen kényes a rekonstrukciók esetén, lásd Carcasson, Berlin, Reims, vagy akár a testvéri Varsó esetét is, igenis olyanná építik, amilyen nagy valószínűség szerint az eredeti volt. Nem hiszem, hogy Szent Lászlónak megnyernék a tetszését a “rekonstrukciós” tervek, Ezek konstrukciók. Én legalább olyan színvonalú épületet tartok elfogadhatónak mint az esztergomi török ház a Duna parton. A kézi erőre alapozott rekonstrukcióhoz korabeli technológia alkalmazásához (pl. Reims) lehetne közmunkásokat, önkénteseket alkalmazni. Építésvezetőnek javaslom Melocco urat.

Üdvözlettel: Szabó Sándor


Losonci Lakatos Ferenc
2012 nov. 04 - 14:50

Teljesen egyetértek Baják Lászlóval - ez a nem odaillő védőtető amúgy sem véd meg semmit - az ott lévő kőfaragványok, fejek tovább pusztulnak, méghozzá némelyik már a felismerhetetlenségig szétmállott - inkább ideiglenesen másolatot lehetett volna elhelyezni az amúgy is “modern” tető alá, és az értékes kőfaragványokat ideiglenesen múzeumba helyezni.
Én különben egyetlen járható utat látok - az összes fellelhető faragvány in situ elhelyezésére - anastylosisnak hívják - meg kellene építeni eredeti anyagokból az egész templomot úgy, hogy az eredeti részeket (mondjuk pl.a hálóboltozatot) vissza kell helyezni, és ugyanolyan anyagból kiegészíteni - ehhez ma már megvan a számítógépes virtuális rekonstrukció lehetősége - valaki vitathatja, hogy ez “hamisítás” pedig csak az értelmezhető részeket kellene kiegészíteni - a Mátyás templomot, vagy pécsi székesegyházat sokkal jobban hamisították az akkori “építtetők” - eszükbe sem jutott megtartani az eredeti még meglévő  középkori részeket, mégis ünnepelt templomaink közé tartoznak, ma sokkal körültekintőbben és hűbben lehetne visszaállítani Somogyvárt mint pl.az említett templomokat - még mindig jobb, mint ha így romosan marad, és szép lassan elpusztul - most már végleg…..


Farkas Ferenc
2012 jún. 05 - 7:56

Tisztelt Honfitársaim !!!


Az Öshazánk valamennyi történeti eseményét kutatnunk kell és
minden multbéli értékünket a fiataljaink figyelmébe kell ajánlani !

Vannak gyerekeink,- unokáink és velünk együtt komplex a világunk !


baják László
2011 márc. 01 - 11:32

Kár ezért a modern üveg, fém kerengő rekonstrukcióért. Ha már didaktikus célból helyreállítunk valamit, akkor Somogyváron a román kort idéző formában kellene. Somogyváron a látogató nem a XX. század építészeti formáit szeretné látni. Az eredeti részek megjelenését is teljesen meghamisítja ez a tető.


Losonciné Zana Judit
2010 aug. 03 - 10:54

A Panoramio fotótárból jutottam ide. Nagyon jó megismerni múltunk
örökségeit, az internet segítségével is.
Üdvözlettel, Judit


Név:

Email:

URL:

Jegyezz meg!

Értesítsen, ha újabb kommentár érkezik!

Írja be az alábbi képen látható szöveget: